Przejdź do głównej zawartości

bananowe muffinki

Smakowite i zdrowe muffiny w 5 minut! Kto odmówi sobie tej przyjemności?

Składniki suche:
~ 1,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
~ łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
~ płaska łyżka proszku do pieczenia
~ rodzynki lub suszone owoce wedle uznania
~ trochę pestek dyni i słonecznika (najlepiej smakują podprażone na suchej patelni - nie przypalone!)

Składniki mokre:
~ dwa średniej wielkosci banany zgniecione dokładnie widelcem 
~ niecałe pół szklanki dowolnego mleka (np.migdałowego) lub wody
~ 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju jaki akurat macie

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli macie ochotę możecie zrobić muffiny albo ciasto w dowolnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ja robiłam zarówno babeczki jak i ciasto w formie okrągłej i prostokątnej. Wychodzi zawsze :)
Tak naprawdę przepis można dowolnie modyfikować, bazą natomiast są banany, mąka, proszek do pieczenia, mleko (woda) i olej.

Komentarze