Przejdź do głównej zawartości

trufle meeega słodkie ale bez cukru

Ulubiony przepis na dietetyczne trufle, bardzo słodkie, bardzo kakaowe i aromatyczne.
Uwierzcie, smakują nie tylko tym dietetycznym, próbowali różni i nie wiedzieli nawet, że takie "fit" i bez cukru. Bo przecież takie słodziutkie. DAKTYLKI, "a cóż to takiego", pytają :)
Takie tam naturalne cukierasy, odpowiadam!

~ 150 g wiórek kokosowych
~ 150 g daktyli
~ kakao
~ oliwa z oliwek

Daktyle zalejcie wrzątkiem i odstawcie na ok. 30 minut, przykryjcie. Ja zazwyczaj nie mogę się doczekać i już po 15 minutach odlewam wodę i traktuję widelcem. Najlepiej żeby dłużej się pomoczyły, bo może być mały problem z ich zgnieceniem. Także w miarę możliwości rozgniatamy na papkę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, ok. 5 łyżek, później będziemy ewentualnie dolewać. Czekamy chwilę i na to wrzucamy wiórki, które następnie na tej oliwie prażymy, do momentu aż będą złotawe i poczujemy ten cudowny aromat. Na to dajemy rozgniecione daktyle i mieszamy. W tym momencie sprawdzamy konsystencję, jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy trochę oliwy. Na koniec sypiemy kakao - myślę, że 3 łyżki są OK. Mieszamy. Taką ciepła masę wykładamy do naczynia i i formujemy z niej małe kuleczki. Dociskamy mocno, a kuleczki na pewno wyjdą. Gotowe trufle odstawiamy na trochę do lodówki. Najlepiej kilka godzin ale trudno się powstrzymać :(

Komentarze