Przejdź do głównej zawartości

pełnoziarnista pizza

Przepis na najlepszą pizzę podpatrzyłam u Mariusza - syna piekarza, przewodnika po Warmii i Mazurach, montera rurociągów, człowieka, który wszystko za co się zabiera robi z wielkim sercem. Piecze on najlepszą domową pizzę jaką jadłam. Owej pizzy koniecznie musi towarzyszyć piwo - najlepiej warmińskie, podane w szklance lub w kuflu. Pizza ta składa się z prostych składników, gdyż wlaśnie taka jest najlepsza. Ja pizzę robię zawsze bez sosu pomidorowego. Kluczowe w tak przygotowanym daniu są odpowiednio przyprawione i uduszone warzywa.
Przepis na 4 osoby (lub 2 mega żarłoków).

Ciasto na pizzę:
- 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 20 g drożdży
- 3/4 szkl. wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek

1. Do lekko ciepłej wody dodaj drożdże i cukier, wymieszaj, poczekaj aż pojawią się bąbelki.
2. W misce wymieszaj mąkę i sól.
3. Do mąki dodaj wodę z drożdzami i wymieszaj ręką. Jeśli jest za dużo mąki - dodaj wodę, jeśli ciasto jest zbyt kleiste - dodaj mąkę.
4. Urabiaj ciasto jak najdłużej (lecz nie mniej niż 5 min.). W czasie urabiania możesz dodać oliwę. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
5. Odstaw do miski w ciepłe miejsce i przykryj czystą ściereczką.

Składniki na wierzch pizzy:
- 2 spore cebule
- 2-3 papryki słodkie
- 2-3 garści pieczarek
- czosnek - 4 ząbki
- olej kokosowy do smażenia (lub inny)
- kabanos
- czarne oliwki - najlepiej ekologiczne, gdyż smakują i wyglądają zupełnie inaczej
- kostka sera mozarella wielkości kostki masła (nie w zalewie)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, przykryj i podduś chwilę.
2. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
3. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki.
4. Dodaj czosnek pokrojony wedle upodobań.
5. Duś wszystkie składniki na patelni ale uważaj aby się nie rozgotowały. 5 minut przed końcem dodaj przyprawy, 2 minuty przed końcem dodaj pieprz i sól. Przez połowę czasu duś warzywa, a później je odkryj, aby cała woda z warzyw odparowała.
6. Na patelni podsmaż pokrojone w plasterki kabanosy. Nie musisz dodawać tłuszczu, gdyż za chwilkę sam się wytopi.
7. Pizzę wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Na ciasto rozprowadź usmażone warzywa, kabanos oraz oliwki. 
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20-25 min. 
9. W połowie pieczenia dorzuć starty na grubych oczkach ser.
Bon Appetit :)





Komentarze