Przejdź do głównej zawartości

owsianka na słodko

Owsianka to taki rodzaj pierwszego posiłku, który dodaje energii i zaspokaja głód na kilka dobrych godzin. Jeżeli ktoś całe życie jadł na śniadanie np. czekoladowe płatki lub bułkę słodką, nie będzie mu ta potrawa smakować. Jednak do wszystkiego człowiek może się przyzwyczaić w imię wyższych celów, jakimi są nasze zdrowie i dobre samopoczucie. 

Potrzebne nam:

* pół szklanki płatków owsianych
* szklanka wody
* siemię lniane
* wiórki kokosowe
* rodzynki

Do garnka wlewamy około szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy płatki owsiane, czekamy około 4 minuty, aż zrobią się miękkie. Nie wyłączając ognia, dajemy trochę siemienia lnianego i wiórków kokosowych. Znowu czekamy parę minut. W tym czasie do filiżanki wsypujemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem. Gdy zrobią się miękkie, wrzucamy je do garnka (oczywiście bez wody), mieszając. Jeśli widzimy, że w garnku zostało niewiele wody, a śniadanie jest dość lepkie, umieszczamy wszystko na talerzu, wyłączając ogień. Polecam dodanie pokrojonych owoców, orzechów lub miodu.





Komentarze

Prześlij komentarz