Przejdź do głównej zawartości

szarlotka

Moja mama jest posiadaczką niezliczonych ilości książek kucharskich.
W jednej z nich znalazłam ciekawy przepis na "słodką szarlotkę bez cukru", który minimalnie zmodyfikowałam.

Ciasto:
~ 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1 szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych lub po prostu płatki owsiane (najlepiej delikatne)
~ szczypta soli
~ pół szklanki wody
~ pół szklanki oliwy z oliwek lub innego zdrowego oleju np. z winogron

Farsz:
~ 1 kg jabłek
~ łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy, kroimy w kawałki lub trzemy na tarce. Podduszamy w garnku, dodajemy cynamon. Gotujemy jakiś czas.

Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia układamy połowę ciasta (na to możemy dodać trochę rodzynek), wlewamy "farsz" i przykrywamy drugą częścią masy. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze