Moja mama jest posiadaczką
niezliczonych ilości książek kucharskich.
W jednej z nich znalazłam ciekawy przepis na "słodką szarlotkę bez cukru", który minimalnie zmodyfikowałam.
W jednej z nich znalazłam ciekawy przepis na "słodką szarlotkę bez cukru", który minimalnie zmodyfikowałam.
Ciasto:
~ 1,5
szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1
szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych lub po prostu płatki owsiane
(najlepiej delikatne)
~
szczypta soli
~ pół
szklanki wody
~ pół
szklanki oliwy z oliwek lub innego zdrowego oleju np. z winogron
Farsz:
~ 1 kg
jabłek
~
łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy w kawałki lub trzemy na tarce. Podduszamy w garnku, dodajemy cynamon. Gotujemy jakiś czas.
Na
blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia układamy
połowę ciasta (na to możemy dodać trochę rodzynek), wlewamy "farsz" i
przykrywamy drugą częścią masy. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze
180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz